Op elk product staat een houdbaarheidsdatum, maar wat wil dat zeggen? Wat is het verschil tussen UGD (Uiterste gebruiksdatum) en OUGD (Optimale uiterste gebruiksdatum)? Kunnen we ziek worden als we een product eten waarvan deze data overschreden zijn? Een woordje uitleg.[i][b]Uiterste gebruiksdatum (UGD) en Optimale uiterste gebruiksdatum (OUGD)[/b][/i]De eerste datum, de UGD, wordt gebruikt voor alle bederfelijke en waterhoudende eetwaren waarin zich een microbiologisch proces kan voltrekken dat niet alleen de kwaliteit ervan kan aantasten, maar dat ook gevaarlijk kan zijn. Deze producten mogen niet meer worden verkocht als de UGD overschreden is.De tweede datum, de OUGD, wordt gebruikt voor droge producten (granen zoals pasta, rijst enz., gedroogde peulvruchten, koekjes, ontbijtgranen, thee, koffie), gesteriliseerde, oplosbare, gedehydrateerde, gezouten, gerookte, diepgevroren producten, UHT melk, gerijpte kazen en de meeste dranken, behalve wijn (die heeft geen enkele uiterste gebruiksdatum). Deze producten mogen nog verkocht worden na de OUGD.[i][b]Uiterste gebruiksdatum (UGD): waar te vinden?[/b][/i]De UGD wordt aangegeven door een datum in cijfers - bijvoorbeeld 21/05/10 - gevolgd door een reeks cijfers (de referentie van het product). Het is een soort stempel die zowat overal op de verpakking terug te vinden is. Als er meerdere producten in de verpakking zitten, zoals yoghurtverpakkingen, wordt de UGD nog eens op de verpakking van elk product apart weergegeven. [i][b]Optimale uiterste gebruiksdatum (OUGD): waar te vinden?[/b][/i]Er zijn verschillende formuleringen. Die verschillen al naargelang van de duur van de OUGD. Voor producten waarvan de OUGD 3 maanden is, staat op de verpakking of de doos de mededeling "Bij voorkeur te gebruiken voor....." gevolgd door de dag en de maand, of "Bij voorkeur te gebruiken voor eind ....". Voor producten waarvan de OUGD meer dan 18 maanden is, omvat die aanduiding alleen het jaartal. [i][b]Producten met UGD = bederfbare eetwaren, in de koelkast te bewaren[/b][/i]De UGD is van toepassing op alle bederfelijke eetwaren, dat wil zeggen ≤b>zuivelproducten (gepasteuriseerde melk, yoghurt, verse kaas, romige desserts, enz.), vlees, gevogelte, verse verpakte vis, charcuterie, verse bereide gerechten en sommige verse kookklare groenten. Al deze producten vindt u in de gekoelde rekken van de grootwarenhuizen of kleine winkels. Als ze elders staan, mag u ze in geen geval kopen! Laat ze natuurlijk niet rondslingeren nadat u ze hebt aangekocht, maar leg ze zo snel mogelijk in de koelkast om de koudeketen niet te onderbreken. Mag ik producten eten waarvan de verbruiksdatum overschreden is?Er is geen enkel gezondheidsrisico met producten met OUGD. Het enige risico is dat deze producten mogelijk minder lekker zijn en dat hun organoleptische eigenschappen (geur, smaak, textuur, parfum) geleden hebben. Bij de producten met UGD daarentegen is het ene product het andere niet. Een visfilet of een steak in een bakje die baadt in zijn eigen vocht heeft vanzelfsprekend een beperkte levensduur. Maar anders is het gesteld met zuivelproducten met UGD - die zijn meestal gemaakt van gepasteuriseerde melk (en dus zijn de gevaarlijke microben eruit) -, romige desserts,... Let er wel op dat ze tussendoor niet uit de koelkast geweest zijn en dat ze niet te lang in de warmte hebben gelegen voor ze erin zijn gelegd. U kunt ze dus zonder ongerust te zijn en zonder risico te lopen opeten ook als de UGD al wat overschreden is, behalve wanneer de verpakking opgeblazen is. Dan is het product beginnen gisten. Paule Neyrat, diëtiste31/05/2010Bron : e-gezondheid.be